четвер, 30 січня 2014 р.

30 січня 2014 року  на базі СЗШ №65 м. Львова відбувся районний навчальний семінар  для вчителів історії та суспільних дисциплін Залізничного району м. Львова на тему: «Де починаються права людини: історія та сучасні підходи».  Тренер – Ольга Педан-Слєпухіна, вчитель-методист з історії СЗШ№65.  З привітальним словом від імені адміністрації до учасників звернулася Теліпська М.М., заступник директора з навчально-методичної роботи. Активну участь у проведенні семінару взяли усі вчителі історії школи.
Подібні семінари відбуваються по усій Україні в рамках міжнародного проекту "Розуміємо права людини" за підтримки Фонду «Пам'ять, відповідальність і майбутнє», Фонду Шоа Інституту візуальної історії та освіти Університету Південної Каліфорнії (США) та Архіву «Примусова праця 1939-1945. Пам'ять та історія» (Німеччина). 
             Робота на семінарі відбувалася на основі матеріалів навчального посібника «Де починаються права людини: історія та сучасні підходи». Даний посібник схвалений для використання у загальноосвітніх навчальних закладах (протокол №2 від 15 листопада 2013 року засідання комісії з правознавства Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України. Лист № 14.1/12-Г-648 від 26.11.2013)
Автор-упорядник посібника Олександр Войтенко. 
         Кожний учасник семінару одержав безкоштовно вищеназваний посібник та диск з матеріалами відео свідчень. Пропоновані матеріали можуть бути основою для спецкурсів з історії, правознавства, суспільствознавства, а також мають інші можливості використання для навчальної, освітньо-виховної та громадської роботи.
Зміст посібника:



1. Ідентичність та людська гідність.
2. Право на життя.
3. Заборона дискримінації.
4. Право на справедливий суд.
5. Заборона катувань і нелюдського ставлення.
6. Праця, вільна від примусу.
7. Право на вільне пересування.
8. Приватність та її межі.
9. Свобода думки, совісті та віросповідання.
10. Права дитини.
Учасники семінару також ознайомилися з новинками літератури, що містять нові методики і підходи до викладання історії та суспільних дисциплін і одержали нові посібники:
«Назустріч пам’яті»  - методичні розробки уроків по темі Голокосту з диском фільму С. Буковського «Назви своє ім’я» та відео свідченнями;  
«Голодомор 1932-1933 рр. Людський вимір» - методичні розробки уроків  по темі Голодомору з диском відео свідчень – уривків з фільму С.Буковського «Живі»;
«Разом на одній землі: історія України багатокультурна» - навчальні матеріали по історії України на основі використання першоджерел та завдань до них;
«Спільна історія. Діалог культур»  - навчальні матеріали – українська частина міжнародного проекту країн регіону Чорного моря, присвячені взаємовпливам культур народів, що населяють Україну, та є сусідами України.

Усі посібники мають відповідні грифи Міністерства освіти і науки України і можуть бути використані для проведення факультативних курсів, курсів за вибором та фрагментарно в основних курсах історії, правознавства, суспільствознавства та у виховній позакласній роботі.

Немає коментарів:

Дописати коментар