понеділок, 6 квітня 2015 р.





Відділ освіти Залізничного району управління освіти Департаменту гуманітарної політики львівської міської ради повідомляє
про проведений гуртком «Юний журналіст» Центру дитячої
та юнацької творчості Залізничного району
м. Львова спільно з МКМЦ «Галицьке юнацтво» та
з Інститутом екології засобів масової інформації ЛНУ ім. Ів. Франка
12 березня 2015 року
Круглий стіл за темою «Журналістська доля на межі тисячоліть: уроки досвіду»

Дороги, які ми обираємо
Засідання Круглого столу з проблем сучасної журналістики стають у нашому районі традиційними. 12 березня 2015 року у Центрі дитячої та юнацької творчості (ЦДЮТ) Залізничного району м. Львова обговорювалася тема «Журналістська доля на межі тисячоліть: уроки досвіду». Організатори – гурток «Юний журналіст» ЦДЮТ Залізничного району м. Львова (керівник О.О. Дітчук), МКМЦ «Галицьке юнацтво» (заст.  редактора С.Б. Ленць) та Інститут екології засобів масової інформації ЛНУ ім. Ів. Франка (випускаючий редактор ж. «Медіакритика» П.М. Александров). Учасників Круглого столу привітав директор ЦДЮТ Залізничного району м. Львова В.С. Милославський.
У засіданні Круглого столу взяли участь юні журналісти м. Львова. Питаннями для обговорення стали сучасні вимоги до особистості журналіста, доля журналістів в періоди історичних зрушень, прийоми захисту від маніпуляцій у ЗМІ та від можливого негативного впливу в інформаційному просторі. Власну думку з приводу цих проблем висловили усі присутні. Проте були й певні доповідачі: Алла-Марія Сень розповіла про журналістів, які висвітлювали події на Майдані, продемонструвала список поранених, побитих та убитих працівників ЗМІ; Марія Юськів докладніше зупинилася на роботі журналістів в АТО і розповіла про те, що робота в зоні бойових дій – це неоціненний досвід для репортера; Ірина Бурдик поділилася результатами свого дослідження долі журналістів-депутатів (зокрема Тетяни Чорновіл, Сергія Лещенка та Мустафи Найєма). Говорилося і про журналістів, які потрапили на «Дошку ганьби» у блозі «Телекритики».
Родзинкою обговорення виявилися історії долі Катерини Осадчої, Дмитра Гордона, Дмитра Комарова, Ольги Фреймут, Савіка Шустера, Сергія Притули. Сильне враження справила життєва історія іспанської журналістки Летиції Ортіс Рокасолано, яка стала королевою Іспанії.
Представник Інституту екології засобів масової інформації при ЛНУ ім. Ів. Франка Павло Александров назвав надзвичайні факти маніпуляцій людьми з боку безвідповідальних журналістів і зауважив неприпустимість маніпуляцій, особливо в часи історичних зрушень. Присутні почули цінні поради щодо прийомів захисту від можливих негативних впливів таких ЗМІ.
Наприкінці засідання учасники Круглого столу переглянули цікаву мультимедійну презентацію, підготовлену гуртком «Юний журналіст» ЦДЮТ Залізничного району м. Львова, у якій, зокрема, були відеофрагменти телепередач за участі Георгія Гонгадзе, Анастасії Станко, Романа Скрипіна, Майкла Щура, Віталія Портнікова, Олександра Моторного, Андрія Цаплієнко.
Атмосфера обговорення та рівень висвітлених проблем справили сильне враження на учасників Круглого столу. Ірина Бурдик (учениця 8-Б класу СЗШ № 55) сказала: «Я вже вдруге беру участь у засіданнях Круглого столу, організованих гуртком «Юний журналіст» ЦДЮТ Залізничного району м. Львова, МКМЦ «Галицьке юнацтво» та Інститутом екології засобів масової інформації при ЛНУ ім. Ів. Франка, і вже вдруге переконуюсь у тому, що заходи такого плану – чи не найкраще, що тільки може бути організоване для юнацтва. Тут я дізналась багато нового та цікавого, і це чудово!».
Підводячи підсумок засіданню, Павло Александров зазначив: «Було дуже приємно побачити стільки юних осіб, які цікавляться тим, що відбувається в українському інформаційному просторі і намагаються зрозуміти його специфіку. І той факт, що ці дівчата і хлопці досить добре, як на свій вік, орієнтуються в сучасних інформаційних потоках та вчаться відрізняти журналістику від пропаганди, дає привід для оптимізму».

За додатковою інформацією про захід звертайтесь до керівника гуртка «Юний журналіст»
ЦДЮТ Залізничного району м. Львова Дітчук Олени Олександрівни (м.т. 063-822-94-66),
або до заст. редактора газети «Галицьке юнацтво»
Ленць Світлани Богданівни (м.т. 096-228-63-61),
або до співробітника Інституту екології засобів масової інформації

Александрова Павла Миколайовича (м.т. 067-425-38-07)   







Немає коментарів:

Дописати коментар