понеділок, 7 листопада 2016 р.

На виконання наказу ЦТК «Левандівка» від 25.10.2016 р. № 66 «Про проведення 2-денного походу в печеру «Млинки» та відповідно до плану роботи гуртків «водний туризм» (керівник Мишолівська М.М.), «історичне краєзнавство» (керівник Стасюк Х.Я.), «пішохідний туризм» (керівник Тибінка О.С.) було проведено 2-денний похід-мандрівку з метою відпрацювання теми «Спелеотуризм як вид активного туризму».
Під час проведення даного походу туристи ознайомились з гіпсовою печерою «Млинки», геологічною пам'яткою природи загальнодержавного значення в Україні
Загальна довжина печери — 47747 м. Закладена у гіпсах баденського регіоярусу середнього міоцену. Вхід розташований на висоті приблизно 270 м над рівнем моря. Потужність шару гіпсів становить близько 20 м. Печера розвивається вздовж долини Млинки з південного сходу на північний захід та заглиблюється у гіпсовий масив у північному напрямку. Висота ходів коливається від 0,5 до 20 м, подекуди пронизуючи всю товщу гіпсів. Деякі зали мають обвальне походження, в стелі оголюються мергелями і вапняками.

Попри майже стовідсоткову вологість, температура в печері є порівняно високою (9,6° С). У більшості галерей стіни рясно вкрити гіпсовими кристалами різних розмірів, забарвлених у білий, жовтий, чорний та червоний кольори, кристалічним снігом; де-не-де можна побачити геліктити, виходи «шаблевидного» гіпсу, плафони пластинчастого гіпсу та карбонатні натічні утворення, групи сталактитів, «макаронів» та поодинокі сталагміти.


Під час походу-мандрівки в печеру «Млинки» гуртківці відпрацювали наступні теми:

- Спелеотуризм, його особливості;
- Страхування в спелеотуризмі; 
- Спорядження в спелеотуризмі.

Оскільки, як вже було сказано, загальна протяжність ходів становить більше 47 км, екскурсія в печері проводилась з інструктором, котрий слідкував і налаштовував, щоб діти працювали як одна команда, слідкували один за одним.


Немає коментарів:

Дописати коментар